Återvinning framställs ofta som en av de viktigaste lösningarna på plastproblemet. Men merparten av all plast kan bara återvinnas ett fåtal gånger, och den största andelen av all plast som produceras återvinns aldrig. Samtidigt ökar den globala plastanvändningen: idag produceras cirka 390 miljoner ton plast per år.
För att vi ska ta oss ur plastkrisen krävs det att vi drastiskt minskar produktionen av plast, och istället börjar ifrågasätta hur vi konsumerar, hanterar och tar hand om den plast vi har.
Välkommen till ett panelsamtal med fyra Lundaforskare om plastens framtid. I fokus sätts frågor om återanvändning, reparation, låna och hyra istället för att köpa och äga, onödig konsumtion och minskad plastproduktion. Med exempel från sjukvården, matvaruhandeln, plastindustrin och avfallssektorn diskuterar forskarna hur ett hållbart plastsystem kan se ut.
Deltagande forskare
Linn Boberg, Doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund, Forskarskolan Agenda 2030
Karl Holmberg, Doktorand, Statsvetenskapliga institutionen, STEPS
Joachim Tilsted, Doktorand vid Miljö- och energisystem
Hervé Corvellec, Professor, Institutionen för tjänstevetenskap
Registrering och information om evenemanget
I samband med evenemanget serveras det en lättare lunchmacka. Serveringen startar 11.45. Registrera din plats senast den 11 april för att förtära lunch.
Evenemanget organiseras av forskningsprogrammet STEPS (Sustainable Plastics and Transition Pathways) och forskarskolan Agenda 2030. Det är en del av Hållbarhetsveckan, 17 - 22 april, ett årligt event i Lund där Lunds universitet och Lunds kommun fyller en vecka med aktiviteter kring hållbarhet.